Γιατί έχω πτώση ενέργειας το απόγευμα?

Εχετε έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Μεταξύ της εργασίας σας, των ευθυνών σας και των υποχρεώσεων με την οικογένεια και τους φίλους σας, αναπόφευκτα θα αισθάνεστε υποτονικοί από καιρό σε καιρό. Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της ενέργειας σας με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα προϊόντα στοχευμένης διατροφής της Herbalife Nutrition τα οποία είναι εξατομικευμένα για την επίτευξη των στόχων σας.

Μήπως η ενέργειά σας πέφτει το απόγευμα; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το απογευματινό ενεργειακό κραχ.! Απογευματινή νύστα! Πτώση μετά το μεσημεριανό γεύμα. Σίεστα! Όπως και να το ονομάσετε, οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε βιώσει κατά καιρούς. Είναι εκείνο το σημείο στο οποίο το ενεργειακό σας επίπεδο πέφτει στα μέσα του απογεύματος.
Μπορεί να αισθάνεστε κάτι περισσότερο από μια πτώση στο ενεργειακό σας επίπεδο. Αυτή η ύφεση μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε λίγο ευερέθιστοι. Ισως έχετε ήπιο πονοκέφαλο ή αισθάνεστε σαν να μην σκέφτεστε πολύ καθαρά. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ενεργειακή σας πτώση προκαλεί επίσης σοβαρές επιθυμίες για ζάχαρη!
kafes-nusta-fit-4-all
Τι προκαλεί την απογευματινή μείωση ενέργειας ;

Το φυσικό εσωτερικό ρολόι του σώματός σας εν μέρει φταίει για την απογευματινή ενεργειακή πτώση. Το ενεργειακό επίπεδο του καθενός ανεβαίνει και κατεβαίνει σε ένα 24ωρο. Για τους περισσότερους από εμάς, η πιο δυνατή θέληση για ύπνο έρχεται λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Μια άλλη ώρα, αν και δεν είναι συνήθως τόσο ισχυρή, θέλησης για ύπνο είναι νωρίς ή μέσα στο απόγευμα. Εκείνη την ώρα της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σε εγρήγορση για περίπου 6-8 ώρες και η φυσική ανάγκη για ύπνο έχει αρχίσει να αυξάνεται. Και νιώθεις την πτώση ενέργειας να  έρχεται. Δεδομένου ότι αυτοί οι εσωτερικοί ρυθμοί μπορεί να διαταραχθούν ή να τονιστούν όταν δεν κοιμάστε αρκετά, η δημιουργία ενός υγιούς προγράμματος ύπνου είναι πραγματικά σημαντική για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας όλη την ημέρα!

Το ΤΙ και ΠΟΤΕ τρώμε είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ενέργεια μας!

Οι σωστοί υδατάνθρακες σας βοηθούν να είστε ενεργητικοί όλη την ημέρα!
Εάν η ενέργειά σας μειώνεται τακτικά το απόγευμα, ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις διατροφικές σας συνήθειες. Εκείνη η απογευματινή ενεργειακή πτώση θα μπορούσε να οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ότι απλά δεν παρέχετε στο σώμα σας το κατάλληλο καύσιμο στις κατάλληλες ώρες. Ας δούμε πρώτα τους υδατάνθρακες που τρώτε. Το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας (η γλυκόζη στο αίμα σας ή το σάκχαρο στο αίμα) είναι αυτό στο οποίο βασίζεται το σώμα σας για να παρέχει την ενέργεια που χρειάζεστε για να περάσετε την ημέρα σας. Το σάκχαρό σας προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους υδατάνθρακες που τρώτε στη διατροφή σας. Αλλά διαφορετικοί υδατάνθρακες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σάκχαρο στο αίμα σας.

Όταν τρώτε τρόφιμα με ζάχαρη ή πολύ εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες όπως πχ λευκό ψωμί ή γλυκά, αφομοιώνονται σχετικά γρήγορα, απελευθερώνοντας μια αύξηση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ενώ αυτή η αύξηση μπορεί να ακούγεται καλό, γενικά όμως δεν διαρκεί πολύ. Ανεβαίνει στιγμιαία τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα, και γρήγορα πέφτει.  Όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα σας, τότε μπορείτε να αρχίσετε να λαχταράτε ανθυγιεινά ζαχαρούχα σνακ για να επαναφέρετε τα επίπεδα του αίματος.

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν πτώση ενέργειας το απόγευμα επειδή τρώνε λάθος υδατάνθρακες. Θα ξεκινήσουν τη μέρα με κάτι σαν γλυκά δημητριακά, τα οποία προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σχεδόν το ίδιο γρήγορα πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια λαχτάρα για ζάχαρη, την οποία μερικοί μπορεί να ικανοποιήσουν με ένα γλυκό ή κάποια καραμέλα. Και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Δεδομένου ότι δεν παρέχουν στο σώμα τους αργή, σταθερή πηγή καυσίμου, τα επίπεδα ενέργειας τους μπορεί να ανεβοκατεβαίνουν όλη μέρα. Από την άλλη πλευρά, όταν παίρνετε τους υδατάνθρακες από τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Αντί να προκαλέσετε μια μεγάλη αύξηση στο σάκχαρο στο αίμα σας, η κατανάλωση αυτών των τροφών επιτρέπει στη γλυκόζη να εισχωρήσει αργά στην κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσει στην παροχή πιο διαρκούς ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τί να φάτε για να μην πεφτει η ενέργεια σας το απόγευμα!

Για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας και να αποφύγετε την απογευματινή πτώση ενέργειας, χρειάζεστε καλά ισορροπημένα γεύματα και σνακ-και πρέπει να τρώτε κάθε λίγες ώρες σωστα!. Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα δεν μπορούν να έχουν ενέργεια όλη την ημέρα. Όταν δεν τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, το σάκχαρο στο αίμα σας θα πέσει και θα πάρει μαζί σας το ενεργειακό σας επίπεδο. Ακριβώς όπως το να μην τρώτε αρκετά μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας, το να τρώτε πολύ στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθρότητα το απόγευμα. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι κάνουν και τα δύο. Παραλείπουν το πρωινό και μετά τρώνε ένα τεράστιο μεσημεριανό επειδή πεινούν και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν ενέργεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όταν τρώτε ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα, απαιτείται πολλή ενέργεια για να το χωνέψετε. Καθώς το αίμα πηγαίνει προς το πεπτικό σας σύστημα για να βοηθήσει τη διαδικασία, θα αρχίσετε να αισθάνεστε την ανάγκη να κοιμηθείτε. Λογικό!

Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι. Όταν αφυδατωθείτε, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά. Κρατήστε το νερό και τα τσάγια βοτάνων και πιείτε τα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί άνθρωποι βασίζονται σε ποτά με καφεΐνη για να παραμείνουν “ενεργητικοι”. 

Οι πρωτεϊνικές τροφές βοηθούν στο να γίνουν τα γεύματα πιο χορταστικά, γι ‘αυτό και μια από τις άμυνες κατά της απογευματινής πτώσης είναι ένα καλό αδίκημα. Θα το πάρετε με τη μορφή ενός ισορροπημένου γεύματος που περιλαμβάνει λίγη άπαχη πρωτεΐνη. Βεβαιωθείτε ότι το μεσημεριανό σας γεύμα περιλαμβάνει πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για την καταπολέμηση της πείνας και καλούς υδατανθράκες για να σας παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας. Μια ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών με λίγο ψητό ψάρι, ένα κοτόπουλο και λαχανικά με καστανό ρύζι ή ένα πρωτεϊνικό ρόφημα με φρούτα μπορούν να σας ικανοποιήσουν την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Ένα  σνακ που περιλαμβάνει πρωτεΐνη θα πρέπει επίσης να είναι μέρος του γενικού σας διατροφικού πλάνου. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα ​​χωρίς να τσιμπολογήσουν γιατί πιστεύουν ότι προσθέτει επιπλέον θερμίδες στην ημέρα τους, αλλά συνήθως το αντισταθμίζουν τρώγοντας ένα πραγματικά μεγάλο δείπνο. Τα πρωτεϊνικά σέικ λειτουργούν υπέροχα ως απογευματινό σνακ.  Ή μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια μπάρα πρωτεΐνης, ένα κεσεδάκι γιαούρτι με φρεσκα φρούτα, μερικά ωμά λαχανικά με χούμους ή ένα κουτί τόνο με μια χούφτα ντοματίνια.  Ο συνδυασμός άπαχης πρωτεΐνης και ωφέλιμων υδατανθράκων θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την ενέργεια σας και το απόγευμα .

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.