Ποια η Σχέση μεταξύ Διατροφής, Όξινων Τροφών και Καούρων.

Stomaxi-ponos

Σχέση μεταξύ Διατροφής, Οξινών Τροφών και Καούρων

Οι καούρες είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, και συχνά αναζητούν την αιτία τους στη διατροφή τους. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της διατροφής, των όξινων τροφών και των καούρων είναι πιο σύνθετη από ό,τι φαίνεται.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν νιώσει καούρα κάποια στιγμή. Συνήθως, μπορούμε να ανιχνεύσουμε την αιτία της καούρας. Συχνά συμβαίνει όταν υπερκαταναλώνουμε τροφές, ειδικά βαριά γεύματα, ιδίως αν τα καταναλώσουμε κοντά στην ώρα του ύπνου. Άλλες φορές, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση σως ή ακόμα και στην κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ.

Λόγω της συχνής αναφοράς της καούρας ως “όξινης δυσπεψίας,” πολλοί πιστεύουν ότι οι υψηλά όξινες τροφές είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη από αυτήν την απλουστευμένη αντίληψη.

Οι όξινες τροφές και το στομαχικό οξύ δεν είναι οι κύριοι προκαλούντες των καούρων. Ο βαθμός οξύτητας στο στομάχι μας μετριέται σε μονάδες pH, με τιμές από 0 έως 14. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή pH, τόσο πιο όξινη είναι η ουσία. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι έχουν στομαχικά υγρά με πολύ χαμηλή τιμή pH, περίπου ανάμεσα στο 1,5 και 2, λόγω της παρουσίας υδροχλωρικού οξέος. Αυτή η οξύτητα είναι πολύ πιο έντονη από τα περισσότερα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του λεμονιού.

Stomaxi-ponos_01

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τροφών δεν αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι, αντιθέτως, τη μειώνει ελαφρώς. Συγκεκριμένα, μόλις ξεκινάμε να τρώμε, το pH στο στομάχι μας φτάνει περίπου στο 5. Επομένως, αν τα στομαχικά υγρά είναι πιο όξινα από την τροφή που καταναλώνουμε, γιατί πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κατανάλωση όξινων τροφών; Συχνά, αυτή η δυσφορία ονομάζεται “καούρα,” αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ερεθισμό του οισοφάγου και όχι του στομάχου.

Η καούρα μπορεί να συγκριθεί με μια υδραυλική δυσλειτουργία στον πεπτικό μας σωλήνα. Στην ένωση του οισοφάγου με το στομάχι υπάρχει ένας κυκλικός μυς που ονομάζεται “χαμηλός οισοφαγικός σφιγκτήρας.” Αυτός ο μυς ανοίγει για να επιτρέψει στην τροφή να εισέλθει στο στομάχι, και στη συνέχεια κλείνει για να κρατήσει το στομάχι κλειστό.

Εάν αυτός ο μυς χαλαρώσει, τα όξινα υγρά από το στομάχι μπορεί να επιστρέψουν προς τον οισοφάγο. Ενώ το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου μας είναι προσαρμόσιμο στην Ͽύση αυτών των οξέων, ο οισοφάγος δεν είναι, και αυτός ο ερεθισμός προκαλεί τη γνωστή αίσθηση καψίματος πίσω από τον θώρακα.

Ορισμένα τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν αυτήν τη χαλάρωση του μυ κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα. Εάν καταναλώνετε μεγάλα γεύματα ή αν κατακλύζεστε αμέσως μετά το φαγητό, αυξάνετε την πίεση σε αυτόν τον μυ, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση του κλειστού (συνομίλησε προτίμηση για “κλείσει”). Συγκεκριμένα όξινα φαγητά, όπως ντομάτες, εσπεριδοειδή ή καφές, μπορεί να εντείνουν την καούρα, αλλά όχι λόγω της οξύτητάς τους.

Αντιθέτως, αυτά τα τρόφιμα (καθώς και η σοκολάτα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα αλκοολούχα ροφήματα) μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή χαλάρωση του μυ, επιτρέποντας την επιστροφή των υγρών προς τον οισοφάγο, καθιστώντας την αίσθηση καψίματος ακριβώς πίσω από τον θώρακα πιο έντονη.

Για να μειώσετε τις καούρες στο μέλλον, μπορεί να βοηθήσει να εξερευνήσετε τις ρίζες του προβλήματος και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το στομαχικό οξύ στη θέση του. Αντικατάσταση με μικρότερες ποσότητες φαγητού και απώλεια βάρους είναι χρήσιμες, καθώς μεγάλες κοιλιές μπορεί να πιέσουν τον μυ περισσότερο και να προκαλέσουν την επιστροφή των υγρών.

Επιπλέον, η προτίμηση για γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει, καθώς τα λιπαρά γεύματα παραμένουν για περισσότερο χρόνο στο στομάχι σε σύγκριση με τα λιγότερο λιπαρά γεύματα. Επιπλέον, να διατηρείτε τη σωστή στάση του σώματος μετά το γεύμα είναι σημαντικό. Σκεφτείτε να κάνετε μια βόλτα αντί να κατακλυστείτε στον καναπέ.

Εάν, παρόλα αυτά, αντιμετωπίζετε καούρες συχνά ή αν οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας δεν βοηθούν, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και συμβουλές.

 

Διαβάστε και τα παρακάτω άρθρα.

6 Tips για να διορθώσετε τη διατροφής σας
Δεν μπορώ να κόψω το βραδινό φαγητό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.