Έχεις ακούσει για την αφαγία, την 3 ήμερη νηστεία?

Γνωρίζεις τα οφέλη της 3 ήμερης νηστείας?

Σας φαίνεται δελεαστική η ιδέα μίας τριήμερης νηστείας; Είναι μία νέα πρακτική υγείας που έχει ήδη γίνει πολύ δημοφιλής, αλλά για να δούμε… είναι όντως ωφέλιμη για τον οργανισμό μας ή απλά μία νέα μόδα;

Η νηστεία έχει υπάρξει δημοφιλής και είναι γνωστή από την ιστορία για πνευματικούς και θρησκευτικούς λόγους, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές με κίνητρα υγείας.

Έρευνες δείχνουν ότι μία νηστεία τριών ημερών μόνο με νερό προκαλεί θετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, που μεταξύ άλλων επαναφέρουν την ισορροπία στις ορμόνες μας, βελτιώνουν την πέψη, επανεκκινούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σκοτώνουν καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα και πολλά άλλα.

Τα σώματά μας είναι εξελικτικά προγραμματισμένα να νηστεύουν μόνο με νερό

Η νηστεία είναι μία πρακτική υγείας που έρχεται, παρέρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να εντοπιστεί στα αρχαία χρόνια. Τότε, που η τροφή δεν ήταν τόσο εύκολα διαθέσιμη, κι έτσι αναγκαστικά οι άνθρωποι βρίσκονταν να νηστεύουν πολλές μέρες κάθε φορά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει ένα μηχανισμό διαχείρισης της παρατεταμένης νηστείας, που λέγεται “κέτοση”, η οποία αναγκάζει το σώμα να στραφεί στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, αντί για τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, αφού δεν τα λαμβάνει.

Σήμερα βέβαια, η τροφή είναι καθημερινά διαθέσιμη, αλλά το θέμα είναι ότι τα σώματα σας δεν έχουν αλλάξει βιολογικά από εκείνα τα αρχαία χρόνια. Πολλοί είναι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι οι σημερινές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που ευθύνονται για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών στην σημερινή κοινωνία.

Γιατί 3ήμερη νηστεία;

Γιατί όμως είναι χρήσιμο να νηστέψουμε για τρεις μέρες και όχι για μία ή δύο;

Σε πολλούς από εμάς είναι γνώριμη η σύντομης διάρκειας ή διαλειμματκή νηστεία, όπου μένει κανείς χωρίς τροφή για 12-18 ώρες. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποια οφέλη, όπως για παράδειγμα ότι βοηθάει στην διαχείριση του βάρους.

Η νηστεία όμως για λιγότερο από 24-48 ώρες δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει μία διαδικασία που λέγεται αυτοφαγία, η οποία όπως θα δείτε παρακάτω είναι από τα βασικότερα οφέλη της 3ήμερης νηστείας. Μάλιστα, η παράταση της νηστείας για 72 ώρες είναι τόσο ωφέλιμη, που ειδικοί συστήνουν να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο για τη βελτίωση της γενικότερης υγείας του οργανισμού.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλης μιας νηστείας 72 ωρών;

Ήδη αναφέραμε ότι μία νηστεία 72 ωρών ενεργοποιεί την αυτοφαγία, αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Βασικά η αυτοφαγία είναι η διαδικασία ανακύκλωσης κυττάρων του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της αυτοφαγίας, το σώμα αποσυνθέσει κατεστραμμένα ή δυσλειτουργικά κύτταρα και τα παράγωγα τους. Χρησιμοποιεί όποια χρήσιμα παράγωγα μπορεί για να παράξει νέα κύτταρα, ενώ τα υπόλοιπα αποβάλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διαδικασία της αυτοφαγίας παρεμποδίζει τη συσσώρευση κατεστραμένων κυττάρων στο σώμα, που είναι μία από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης του καρκίνου. Αν και το σώμα βρίσκεται καθημερινά σε μία τέτοια διαδικασία αυτοφαγίας, η νηστεία επιταχύνει και παρατείνει αυτή τη διαδικασία.

Για να απολαύσετε τα μεγαλύτερα οφέλη της διαδικασίας της φυτοφαγίας, είναι απαραίτητο να νηστέψετε για τουλάχιστον 48 ώρες. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά τα οφέλη.

Μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων ασθενιών

Οι μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη νηστεία τουλάχιστον 72 ωρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, Αλτσχάιμερ και πολλά άλλα. Μπορεί επίσης να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και να απενεργοποιήσει γονίδια που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

 

3-μερες-νηστεια-αφαγια

Κέτωση

Καύσιμο ενέργειας για τον οργανισμό είναι η γλυκόζη (που αποθηκεύεται στο σώμα ως γλυκογόνο). Κατά τη διάρκεια μίας 3ήμερης νηστείας, το σώμα συνήθως καίει το αποθηκευμένο γλυκογόνο τις πρώτες 24 ώρες. Μετά, αρχίζει να καίει λίπος και πρωτεΐνη για ενέργεια.

Μετά τις 48 ώρες, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση υποσιτισμού και ξεκινά να κρατά την πρωτεΐνη ενώ καίει κυρίως λίπος για ενέργεια. Μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε γλυκόζη και μόρια που λέγονται κετόνες, τα οποία χρησιμοποιεί για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία καύσης λίπους του μεταβολισμού λέγεται κέτωση.

Βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης και της λεπτίνης

Η λεπτίνη και η ινσουλίνη είναι δύο ορμόνες που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει το μεταβολισμό. Η λεπτίνη βοηθά το σώμα να αισθάνεται κορεσμό, άρα μία αύξηση στην ευαισθησία της λεπτίνης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαχειρίζεται το αίσθημα της πείνας πιο αποτελεσματικά.

Η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά στο αίμα. Όταν είναι κάποιος πιο ευαίσθητος στην ινσουλίνη, το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στο να το μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτές οι δύο δράσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη.

Ψυχολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μείωση του ρυθμού της ανάπτυξης

Η νηστεία μειώνει μία ορμόνη που λέγεται “σωματομεδίνη c” ή IGF-1 (ινφουλινοειδής αυξητικός παράγοντας). Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Μπορεί να βελτιώση τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση

Οι ειδικοί έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν η νηστεία μπορεί να βελτιώσει την πνευματική συγκέντρωση. Κάποιοι λένε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και της πνευματικής καθαρότητας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμία δράση. Θα δείτε λοιπόν τι ισχύει για εσάς στην πράξη.

Αποτοξίνωση από το Aids

Η νηστεία βοηθάει τα νεφρά σας να ξεκουραστούν κάνοντας ένα διάλειμμα, ώστε να μπορούν να αποτοξινώσουν το αίμα πιο αποτελεσματικά. Ενισχύει επίσης την παραγωγή, απελευθέρωση και ενεργοποίηση συγκεκριμένων ενζύμων που το σώμα χρησιμοποιεί στην διαδικασία της αποτοξίνωσης. Αυτά τα ένζυμα υποστηρίζουν και την καλή υγεία του συκωτιού, που είναι ένας από τους κύριους εργάτες στο έργο της αποτοξίνωσης του σώματος.

Επανεκκινεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν το σώμα μπαίνει σε μία κατάσταση αυτοφαγίας στη διάρκεια μίας νηστείας, η φλεγμονή μειώνεται σε ολόκληρο το σώμα, γεγονός που βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώνει επίσης τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων κι έτσι ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα στο να παράγει νέα λευκά αιμοσφαίρια, που λέγονται λεμφοκύτταρα, που είναι κύριο στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιος δεν πρέπει να ακολουθήσει μία 3ήμερη νηστεία;

Πριν ξεκινήσετε μία 3ήμερη νηστεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος ανάλογα με το ιστορικό υγείας σας, θα καθορίσει αν είναι χρήσιμη και ασφαλής για εσάς. Για τους περισσότερους ενήλικες η 3ήμερη νηστεία είναι απόλυτα ασφαλής. Αντενδείκνυται για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Αν επίσης, είστε έγκυος, θηλάζουσα μητέρα, έχετε διαβήτη ή ουρική αρθρίτιδα, είστε λιποβαρή ή υποφέρετε από διατροφική διαταραχή, καθώς και αν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα, δε θα πρέπει να κάνετε 3ήμερη νηστεία.

Πώς να κάνετε 3ήμερη νηστεία

Οργανωθείτε και προετοιμαστείτε σωστά

  • Κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγούνται της νηστείας, κάντε μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες για να βοηθήσετε το σώμα σας να μεταβεί στην κέτωση πιο εύκολα και γρήγορα.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα για αρκετές μέρες πριν ώστε το σώμα να έχει χρόνο να συνηθίσει την πρόσληψη λιγότερης ποσότητας φαγητού.
  • Μειώστε τη ζάχαρη, την καφεΐνη, το αλκοόλ και το τσιγάρο.
  • Μην φάτε πολύ πριν
  • Πάντα συμβουλευτείτε γιατρό σας πριν, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή.

Κατά τη νηστεία

  • Μία σωστή 3ήμερη νηστεία σημαίνει ότι δεν καταναλώνετε τίποτα άλλο εκτός από νερό για 72 ώρες, κανένα άλλο ρόφημα και καθόλου φαγητό.
  • Αν εργάζεστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ξεκινήστε τη νηστεία την Παρασκευή ώστε να τελειώσετε την Κυριακή. Φάτε δηλαδή το τελευταίο σας γεύμα την Πέμπτη το βράδυ και το πρώτο επόμενο γεύμα μετά τη νηστεία την Κυριακή το βράδυ.
  • Φροντίστε το τελευταίο γεύμα πριν τη νηστεία και το πρώτο μετά να απέχουν πλήρεις 72 ώρες.
  • Ξεκουραστείτε και αποφύγετε το στρες.
  • Ίσως παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της νηστείας ότι θα έχετε περιόδους πολύ μειωμένης ενέργειας που θα εναλλάσσονται με περιόδους αυξημένης ενέργειας.

Μετά τη νηστεία

  • Πάντα σταματήστε τη νηστεία ξεκινώντας με ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ. Για παράδειγμα λίγο ζωμό και μία σαλάτα ή λίγο αβοκάντο.
  • Το πρώτο σας γεύμα θα πρέπει να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
  • Αποφύγετε τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, που μπορεί να σας οδηγήσουν στην επανάκτηση μέρους του βάρους που χάσατε κατά τη διάρκεια της κέτωσης.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη, το ακοόλ και τα βαριά γεύματα για τουλάχιστον τρεις μέρες μετά τη νηστεία.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το στομάχι σας παράγει λιγότερο υδροχλωρικό οξύ όταν κάνετε νηστεία αφού δεν υπάρχει φαγητό για να το επεξεργαστεί. Πρέπει να του δώσετε λοιπόν λίγο χρόνο να προσαρμοστεί αφού αρχίζετε να τρώτε ξανά. Αν φάτε πολλές θερμίδες, λίπος και όξινες τροφές, ίσως προκαλέσετε την υπερπαραγωγή υδροχλωρικού οξέως που μπορεί να σας προκαλέσει παλινδρόμηση και πόνο.

Τι να περιμένω σε μία νηστεία 3 ημερών

Είναι μία εμπειρία διαφορετική για τον καθένα. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι έχουν αϋπνίες, ενώ άλλοι κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο.

Γενικά, μάλλον η πρώτη μέρα θα είναι ευκολότερη σε ότι αφορά τις λιγούρες για φαγητό. Παρόλα αυτά, ίσως έχετε πονοκέφαλο, χαμηλή ενέργεια, ειδικά αν είστε εξαρτημένοι από την καφεΐνη.

Τη δεύτερη μέρα, θα έχετε ξαφνικό και εντονότερο αίσθημα της πείνας. Ίσως να αισθάνεστε και μία πνευματική σύγχυση και εναλλασσόμενα επίπεδα ενέργειας.

Την τρίτη μέρα, ίσως παρατηρήσετε και αισθανθείτε πραγματικά το σώμα σας λιγότερο πρησμένο και φλεγμένον. Το αίσθημα της πείνας ίσως έχει χαθεί ή επιβαρυνθεί. Για κάποιους η τρίτη μέρα είναι πολύ δύσκολη με πολύ έντονο το αίσθημα της πείνας συνδυασμένο με έντονες μεταπτώσεις στη διάθεση.

Συμβουλές για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε την 3ήμερη νηστεία

  • Αν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρείτε, δοκιμάστε αρχικά μία διαλειμματική νηστεία 24 ωρών, ώστε να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να συνηθίσει την έλλειψη τροφής.
  • Μην το κάνετε δυσκολότερο από ότι είναι. Μην κανονίσετε κοινωνικές συναθροίσεις όπου θα υπάρχει φαγητό. Προσέξτε και τι βλέπετε στην τηλεόραση επίσης, μία εκπομπή μαγειρικής δεν είναι καλή ιδέα!
  • Νηστέψτε μαζί με ένα φίλο για ηθική υποστήριξη.
  • Πίνετε πολύ νερό για να αισθάνεστε κάπως το αίσθημα του κορεσμού.
  • Απασχοληθείτε με διάφορα πράγματα, αν βαριέστε θα θέλετε να φάτε.
  • Αν πραγματικά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να φάτε κάτι, δοκιμάστε να μασήσετε μία μαστίχα χωρίς ζάχαρη.
  • Υπομείνετε την πείνα και τις λιγούρες, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη νηστεία.

Παρενέργειες της 3ήμερης νηστείας

Για τους υγιείς ενήλικες, οι παρενέργειες της 3ήμερης νηστείας είναι πάντα θετικές. Παρόλα αυτά, κάποιοι παρατηρούν μείωση του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή ορθοστατική υπόταση. Αυτό προκαλεί ένα αίσθημα ζάλης όταν σηκωθείτε απότομα. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε ήρεμες δραστηριότητες και μην λειτουργείτε βαριά μηχανήματα.

Συχνές ερωτήσεις για την 3ήμερη νηστεία

Μπορώ να πιω καφέ;

Το σωστό είναι όχι, γιατί αν πιείτε καφέ, θα λειτουργήσει το συκώτι σας που σημαίνει ότι η διαδικασία της αποτοξίνωσης δε θα είναι τόσο αποτελεσματική.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι ο σκέτος καφές, τσάι, ζωμός ή νερό με λεμόνι θα κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία.

Άλλοι λένε επίσης ότι ποτά ηλεκτρολυτών χωρίς θερμίδες βοηθούν στη διαχείριση της ζαλάδας.

Να θυμάστε ότι η κατανάλωση θερμίδων, γλυκόζης, ινσουλίνης ή πρωτεΐνης θα σταματήσει τη διαδικασία της φυτοφαγίας.

Μπορώ να πλύνω τα δόντια μου;

Ναι, πρέπει να πλένετε τα δόντια σας κανονικά στη νηστεία. Το στόμα έχει το δικό του μικροβίωμα και τα βακτήρια θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στα δόντια και το στόμα σας, ακόμα και αν δεν τρώτε.

Χρειάζομαι αλάτι ή ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Όχι, ο έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα του νατρίου δεν πέφτουν κατά τη διάρκεια της νηστείας, παραμένουν σε ασφαλή όρια δεδομένου ότι η νηστεία δε θα διαρκέσει πάνω από 72 ώρες. Αν όμως έχετε δυσκοιλιότητα, ζαλάδα, χαμηλή πίεση, ναυτία ή πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της νηστείας, προσθέστε μία πρίζα αλάτι ή σκόνη ηλεκτρολυτών χωρίς θερμίδες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας.

Αν θέλετε να κάνετε νηστεία μεγαλύτερης διάρκειας, ίσως χρειαστείτε ηλεκτρολύτες ή πολυβιταμίνη υπό την επίβλεψη γιατρού.

Είναι μία καλή πρακτική για να χάσω βάρος;

Θα χάσετε σίγουρα βάρος στη διάρκεια της 3ήμερης νηστείας, αλλά θα είναι περισσότερο βάρος νερού. Η νηστεία δεν είναι πρακτική απώλειας βάρους, θα επανέλθετε στο βάρος σας όταν αρχίσετε να τρώτε κανονικά.

Μπορώ να κάνω γυμναστική;

Γιατί να κάνετε τη διαδικασία δυσκολότερη από ότι είναι; Το σώμα σας θα βασιστεί στην αποθηκευμένη ενέργεια, και η γυμναστική θα καταναλώσει μέρος της ενέργειας αυτής. Είναι καλύτερα να κάνετε οικονομία δυνάμεων και να αποφύγετε την έντονη γυμναστική.

Παρόλα αυτά, το περπάτημα, ένα ελαφρύ πρόγραμμα με βάρη ή ακόμα και γιόγκα είναι οκ αν πραγματικά θέλετε να κινηθείτε ή ανησυχείτε για τη μυϊκή σας μάζα.

 

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα από το blog μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.